Narcistische mishandeling

Wat is narcisme?

Narcisme is een diepe persoonlijkheidsstoornis, een ernstig defect in de kern van iemands persoonlijkheid, in zijn of haar wezen. Voornaamste kenmerken zijn: gebrek aan empathie, afwezigheid van een goed functionerend geweten en manipulerend gedrag. 

Om de ontbrekende stukken in de persoonlijkheid te camoufleren draagt de narcist "maskers". De verschillende verschijningsvormen van de narcist zorgen voor verwarring in diens omgeving. Men krijgt geen helder beeld van wie iemand is of waar hij/zij voor staat. Dat is ook de bedoeling: de narcist hult zich het liefst in nevelen en is eigenlijk zonder uitzondering een pathologisch leugenaar.

Wat doet de narcist?

De narcist is op zoek naar een voor hem/haar geschikte "prooi" die kan fungeren als leverancier van energie/aandacht/hulp/geld of onderdak.

De "prooi" is meestal een krachtige, sensitieve persoon met een groot empathisch vermogen en verantwoordelijkheidsgevoel, die uit liefde bereid is alles wat de narcist nodig heeft te faciliteren.

In het contact laat de narcist langzaam zijn/haar ware aard zien en stelt zich meer en meer veeleisend en dominant op, ontregelt zijn slachtoffer, ontwricht diens leven en isoleert hem/haar van de buitenwereld. De "prooi" wordt systematisch leeg getrokken, uitgehold en vernederd....

Het stuk maken van de ander is een soort "spel" waar de narcist zich volledig in kan verliezen. Alles draait om het verkrijgen van macht over de ander. Dit gedrag zorgt meestal voor een forse beschadiging van het slachtoffer, dat zijn/haar identiteit stukje bij beetje kan verliezen gedurende het contact....

Soms vraagt een client zich letterlijk af: Wie ben ik? Wat wil ik?

Hoe langer men in een narcistische relatie of contact zit hoe lastiger het (b)lijkt te doorzien wat er daadwerkelijk gebeurt.

 

Wat kan haptotherapie betekenen?

De therapie zorgt middels gesprekken voor een goed inzicht in wat er speelt, brengt de situatie a.h.w. in kaart samen met de cliënt. Daarnaast zorgt de aanraking op de behandelbank voor een diepgaande heling van lichaam en geest.

Energie en geestkracht kunnen weer worden hersteld, waardoor het leven dat soms bijna geen waarde meer leek te hebben, weer als betekenisvol kan worden ervaren.

In mijn praktijk heb ik de laatste jaren veel mensen begeleid die geleden hebben onder narcistische mishandeling, in de meeste gevallen met een zeer goed resultaat!

 

*Herkent u deze tekst rond narcistisch misbruik deels, maar niet volledig, lees dan verder onder de zoekterm 'verborgen narcisme' op het internet.

U vindt dan informatie over een meer bedekte vorm van narcisme, waarvan de gevolgen even desastreus zijn helaas....

Haptotherapie Groningen - Clasina Tolsma | Brugstraat 23a | 9712 AB  Groningen | Tel. 06-23756674 | webdesign © Dsignonline | disclaimer | Privacyverklaring